Jak vybrat tvůrce nebo dodavatele webu? Čím se řídit?

Publikováno: 22 Leden 2016 | Rubrika: Návrh a tvorba webu

Jak vybrat tvůrce nebo dodavatele webu? Čím se řídit?

Trápíte se s výběrem vhodného tvůrce nebo dodavatele vašich webových stránek? Vygůglili jste desítky, ne-li stovky webdesignerů, ale stále nevíte, pro koho se rozhodnout? Kolikrát už jste se spálili? Víte, podle jakých kritérií vybírat? Máte zvolit freelancera na volné noze nebo raději internetovou agenturu? A víte, na kolik vás může web vyjít? Přečtěte si na co byste určitě neměli při výběru zapomenout.

Než začnete vyhledávat webdesignera

Než začnete s jakýmkoliv vyhledáváním webdesignerů a programátorů vašeho nového webu, doporučuji si nejdříve přečíst článek “3 otázky, které si položte, než začnete s tvorbou webu”. Pomůže vám to s tím, jaký web vlastně potřebujete. V článku zmiňuji důležité informace, které je dobré vědět, než oslovíte prvního tvůrce. Například, jaké by měly být jeho cíle. V článku se dozvíte ale také něco o koncepcích, typech a řešeních webů, což vás připraví na komunikaci s potenciálním tvůrcem a vy budete o krok napřed.

Jak začít s výběrem dodavatele webu?

Nejdříve si položte níže uvedené otázky, které vám pomohou celou situaci analyzovat.

  • V jaké situaci nebo fázi podnikání se nacházíte?
  • Jaké jsou vaše nároky na web - co od něj očekáváte?

1. V jaké situaci nebo fázi podnikání se nacházíte?

Toto je úplně první otázka, kterou byste si měli položit než začnete hledat dobrého tvůrce vašeho webu. Je zcela zásadní, protože každá úroveň podnikání má jiné požadavky, cíle, ale také rozpočet.

Zatím nepodnikám, ale chystám se to vyzkoušet, proto je můj rozpočet téměř nulový

Tato situace bývá celkem složitá, a to zejména v případě, že máte téměř nulový rozpočet. S ním se totiž tvorba webu stává o to složitější a pravděpodobnost, že bude web fungovat, je minimální. Ale ani tak není nic ztraceno.

Tvůrcem vašeho nového webu se můžete stát buď vy sami, a to prostřednictvím služby web zdarma, nebo si můžete najmou nízkonákladového tvůrce, kterým může být například student, ajťák nebo v nejhorším případě třeba účetní vašeho známého (žert). 

Pokud jste alespoň trochu internetově zdatní, rozhodně doporučuji zvolit první variantu - web zdarma. Pokud jste ale internetový analfabet, pak vám nezbude nic jiného než vyhledat studenta nebo ajťáka, což s sebou nese celkem velká rizika. Jaké jsou tedy možnosti?

Tvorba webu svépomocí 

Váš nový web můžete vytvořit prostřednictvím služby web zdarma (například webnode.cz, webgarden.cz nebo web pro firmy od Seznamu apod.). Většinou je to velmi jednoduché a zvládne to téměř každý, kdo má alespoň základní znalosti práce s internetem.

Nízko-nákladový tvůrce

Jak už jsem psal, může se jednat o studenta (v lepším případě studenta informačních technologií) nebo ajťáka, který umí programovat webové prezentace. V horším případě se vaším tvůrcem webu může stát osoba, která o sobě tvrdí, že “umí dělat weby” - například účetní, správce sítě, prodejce internetové reklamy, obchodní zástupce apod. O této kategorii “vebdyzajnérů” a rizikách spolupráce s nimi, píši níže pod nadpisem “Na studenty, ajťáky a účetní raději zapomeňte”.

Podnikám, ale jsem v začátcích, proto je můj rozpočet nízký nebo hodně omezený

Pokud už nějakou chvíli podnikáte, pravděpodobně už máte nějaké našetřené peníze a jste ochotni do webu více či méně investovat. Otázkou však je, kolik může být vaše maximální investice? 

Pokud chcete, aby váš web měl nějaký význam a mohli jste ho do budoucna rozšiřovat společně s vaším byznysem, budete potřebovat alespoň 5-10 tisíc korun. Pro jednoho to může být málo, pro druhého zase moc. S touto investicí se dá vytvořit malá, ale kvalitní webová vizitka, možná i regionálně optimalizovaná pro vyhledávače (SEO). Jaké jsou tedy možnosti?

Tvorba webu svépomocí

Opět, jako v první variantě, pokud jste internetově zdatní, tvůrcem vašeho webu se můžete stát vy sami. Opět prostřednictvím nějaké té služby web zdarma nebo prostřednictvím open source řešení (šablonové weby), jako je Joomla nebo WordPress. Rozhodně vám doporučím raději WordPress, protože je uživatelsky jednodušší a bezpečnější. 

Můžete si nechat naprogramovat nebo koupit již připravenou šablonu, do které bude potřeba vložit připravený textový a grafický obsah (fotografie). Kvalitní zakoupená šablona s responzivním vzhledem vás vyjde na zhruba 1 000 - 2 000 Kč. Naprogramování šablony na zakázku se pohybuje od 4 000 do 10 000 Kč dle náročnosti a požadavků. Pro začátek bych raději zvolil koupenou šablonu od nějakého spolehlivého developera, jako je například YooTheme, RocketTheme, GavickPro, Joomlart, ThemeExpert apod. Dále vás čeká zakoupit webovou doménu, která vás vyjde řádově na 200 Kč ročně a webhosting, který vás vyjde na zhruba 1 500 Kč ročně, a na kterém bude web umístěn.

Rekapitulace ceny

Při rekapitulaci se budeme držet při zemi a budeme počítat s nižší cenovou hranicí.

  • open source system (Joomla, WordPress) - zdarma
  • webová šablona - existují zdarma, ale je lepší si připlatit - 1 000 Kč
  • cz webová doména - 200 Kč na rok
  • webhosting - existují zdarma, ale nedoporučuji! - 1 500 Kč na rok

V tuto chvíli jste vyčerpali z vašeho rozpočtu 2 700 Kč. Pokud je váš maximální rozpočet 5 000 Kč, stále vám zbývá 2 300 Kč. Za tuto částku si můžete nechat vypracovat rozumné textové podklady nebo ji použít na zprovoznění webu - instalace webového systému, převod na webhosting apod. 

Pokud je váš rozpočet vyšší, dejme tomu 10 000 Kč, stále vám zbývá 7 300 Kč, které můžete použít na poradenství v podnikání na internetu, analýzu klíčových slov nebo internetový marketing apod.

Středně-nákladový tvůrce webů na volné noze

V tomto případě můžete využít opět šablonové řešení, tedy systém Joomla či WordPress, stejně, jako je popsáno výše, s tím rozdílem, že pokud se v internetových stránkách vůbec nevyznáte, bude lepší využít celý rozpočet na středně-nákladového tvůrce na volné noze, který vám celý proces výroby webu zajistí. S rozpočtem 5 000 - 10 000 Kč by měl zvládnout vám udělat základní webovou vizitku o 5 podstránkách - hlavní strana, nabídka, blog, reference a kontakt. Co vše bude součástí webu je ale už individuální na každém tvůrci.

Podnikám delší dobu a vím, že chci web s prodejním potenciálem a jasnými cíli

Pokud podnikáte už delší dobu a víte, že vám to funguje a chcete svůj byznys rozšiřovat a posunout se o kus dál, určitě byste měli zvážit tvorbu kvalitní webové prezentace s prodejním potenciálem a jasně stanovenými cíli.

V takovém případě už vám tvorba svépomocí nebo za účasti nízko-nákladového či středně-nákladového tvůrce pravděpodobně stačit nebude. Budete potřebovat opravdového odborníka, někoho se zkušenostmi v oblasti navrhování a propagování webu. Pravděpodobně budete potřebovat web na míru. Zde nastává další otázka - využít freelancera (specialistu na volné noze) nebo internetovou agenturu? Obojí je možné, ale obojí má své pro i proti. Pojďme se na ně podívat.

Je pro tvorbu webu lepší specialista na volné noze nebo agentura?

Tato otázka je velice diskutabilní. Určitě zapomeňte na studenty, ajťáky, účetní apod. To by byla cesta do pekel.

Specialista na návrh a tvorbu webu, případně na internetový marketing (dále jen freelancer), pro vás může mít význam v případě, že se chystáte vytvořit kvalitní web s prodejními cíli za rozumnou cenu. Jenže pozor, jsou obrovské rozdíly mezi webdesignerem, programátorem a marketingovým specialistou. Málokterý webdesigner umí programovat, stejně jako málokterý programátor umí weby navrhovat. A už vůbec nečekejte od webdesignera nebo programátora, aby součástí jeho práce bylo ujasnění koncepce a cílů webu, natož pak analýza cílové skupiny, konkurence, klíčových slov nebo tvorba informační architektury a struktury, ba dokonce příprava projektového návrhu webu. Takových programátorů či webdesignerů je velmi velmi málo. 

Mezi programátorem a webdesignerem stojí ale ještě specialista na internetový marketing, jehož cílem je postarat se o to, aby váš web byl vytvořen tak, aby uměl prodávat. Takže když si to shrneme celé, budete potřebovat všechny tři zmiňované osoby, tedy webdesignera, programátora a marketingového specialistu. Opravdu málokdy se setkáte s tvůrcem webů, který by 100% ovládal všechny tři obory. Je ale možnost najít někoho, kdo má manažerské schopnosti, vyzná se v internetu a marketingu a má kolem sebe nezávislé kolegy, které v případě potřeby může přizvat ke spolupráci. Na stejném principu funguji i já. Nejsem programátor, i když nějaké ty základy mám, umím weby kreslit a navrhovat a specializuji se na internetový marketing, který je pro zvládnutí kvalitního webu s prodejními cíli zcela nezbytný. Více informací o tom, jak pracuji, si můžete přečíst na této stránce.

Renomovaná internetová agentura má oproti nám freelancerům několik výhod. Za prvé má větší tým lidí a specialistů (na každou věc nebo obor je někdo jiný) a většinou disponuje testovacími laboratořemi, které jsou dobré pro velké a náročné webové projekty. Mimo to agentury mají také většinou moc pěkná webová studia vybavená těmi nejmodernějšími technologiemi, ale buďte připraveni, že za tyto nadstandardy také nadstandardně zaplatíte. V žádném případě nechci, aby to vyznělo, že vás od internetových agentur odrazuji, ba naopak, jejich práce bývá opravdu ta nejlepší, jen je třeba být připraven na výrazně vyšší rozpočet. Pokud se rozhodnete s vaším webovým projektem jít za opravdovými odborníky, rád vám jich několik doporučím. Přes tvorbu webů mezi TOP třídu u nás patří Sherwood a H1.

2. Jaké jsou vaše nároky na web - co od něj očekáváte?

Toto je druhá otázka, kterou byste si měli položit než začnete kohokoliv hledat. Očekávání budou pravděpodobně hrát významnou roli v ceně.

Chcete jen jednoduchou webovou vizitku?

Tu by mohl možná zvládnou i nějaký ten šikovnější student, i když to strašně nerad říkám, protože se studenty mám celkem bohaté zkušenosti. Bohaté ve smyslu strašně špatné. Pokud ale máte dobré manažerské schopnosti a dokážete si studentíka usměrnit, možná to dopadne dobře. Nechtěl bych ale zase na druhou stranu všechny studenty hodit do jednoho pytle. Určitě se najde několik schopných. Já jsem bohužel na žádného za svou kariéru nenarazil.

Chcete designově dokonalou webovou vizitku?

Zde bych hledal spíše webdesignera, který umí být kreativní a má smysl pro jednoduchost a detail a zároveň umí programovat. Pokud programovat umět nebude, budete muset sehnat ještě programátora, který vám připravený design převede do webového prostředí.

Chcete kvalitní web, který bude prodávat?

Toto očekává většina zadavatelů web, ale projekt skape na finančním rozpočtu. Nelze si myslet, že stránky, které mají prodávat, budou levné. Je to stejné, jako byste si chtěli koupit levné, ale přitom výkonné a luxusní Ferrari. Měli byste být připraveni na to, že za úspěch se platí. 

Výroba kvalitního webu s prodejním potenciálem začíná na částce kolem 75 000 Kč. Například Jan Řezáč (špičkový webový konzultant), který napsal knihu Web ostrý jako břitva v jednom rozhovoru řekl, že web, který má fungovat, nelze postavit pod 100 000 Kč. Pokud se chystáte začít s tvorbou webu, který má vydělávat, doporučím vám najmout si kvalitního webového konzultanta.

Podle jakých kritérií vybírat tvůrce webu?

Tak konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, proč jste asi navštívili tuto stránku - podle jakých kritérií vybrat tvůrce webu? Poradím vám několik zásadních věcí, díky kterým velmi rychle rozklíčujete, o jaký druh webaře se jedná. Nemyslete si, že se s těmito praktikami můžete setkat jen u freelancerů. Z mých osobních zkušeností a průzkumů, které si dělám, vím, že tyto praktiky dělají i některé “agentury”.

Dejme tomu, že jste si vytipovali pět freelancerů nebo agentur, podle toho, jakým směrem se chcete vydat. Nemusím asi rozepisovat, že na vyhledání tvůrců použijete internetový vyhledávač, a že si prověříte jejich reference nebo portfolio. Tyto vytipované tvůrce oslovte nejdříve e-mailem. Napište jim jednoduše vaši představu. Zatím z toho nedělejte nějakou vědu a snažte se popsat váš webový projekt velmi stručně. Důležité totiž bude nejen to, jak rychle vám odpoví, ale také to, co vám odpoví.

1. Pošlete poptávku například v tomto znění:

Dobrý den, měli bychom zájem o tvorbu webových stránek vaší společností. Web by měl obsahovat zhruba 5 stránek (hlavní stranu, nabídku, ceník, reference a kontakt). Můžete nám udělat nabídku, abychom věděli, kolik výroba takových stránek od vás bude stát?

Dobrý tvůrce vám odpoví něco ve smyslu:

Dobrý den, Vážený pane, Vážená paní, abychom vám mohli udělat nabídku a cenový odhad vašeho nového webu, potřebujeme znát mnohem více informací, než jen to, že se bude jednat o web s pěti podstránkami. Navrhuji se sejít osobně. Pokud to není možné, pošleme vám náš vstupní dotazník nebo si uděláme delší telefonický, případně Skype hovor. Co by vám vyhovovalo více?

Špatný tvůrce vám odpoví něco ve smyslu:

Dobrý den, Vážený pane, Vážená paní, webové stránky podle vašeho odhadovaného rozsahu budou stát přibližně XX XXX Kč. Jedna stránka webu u nás stojí X XXX Kč."

Toto je velmi špatný a zcela neprofesionální přístup a je to jasný signál, že tvůrce webovým stránkám moc nerozumí. Nelze přeci jednoznačně bez detailního zadání stanovit cenu. Vždyť ani jedna strana neví, co je cílem webu, jaké jsou vaše konkrétní představy atd. Ne, ne, prostě ne! Takhle to opravdu nejde.

2. Zeptejte se tvůrce, jaké jsou jeho cíle vůči vašemu webu

Toto je velmi záludná otázka, ale může prozradit, jak nad celým procesem, potažmo i budoucí spoluprací tvůrce uvažuje.

Dobrý tvůrce by měl jednoznačně odpovědět:

Mým hlavním cílem vůči vašemu webovému projektu je, aby technicky fungoval a plnit svůj účel, a aby uspokojil vaše potřeby a vyřešil váš problém.

Špatný tvůrce vám pravděpodobně odpoví:

Mým cílem je, aby se vám web líbil.

Jenže krása nestačí a to je třeba si uvědomit. Neměli byste se spokojit jen s hezkým webem. Měli byste chtít, aby byl funkční tak, jak jste si to představovali.

3. Vyžádejte si smlouvu o díle

U větších projektů by měla být smlouva o díle nezbytnou součástí tvorby webu. Já osobně u webů s menším rozpočtem individuální smlouvy nedělám, i když bych asi měl, protože se mi to už několikrát vymstilo. Ne, že bych nedostal zaplaceno, ale proto, že zadavatel na sebe neměl bič, který by ho tlačil v dodání podkladů a mně to tak brzdilo v práci a dalších zakázkách. Nepoužívám je zejména proto, že individuální smlouva stojí peníze a pokud na to není rozumný rozpočet, je pro mne smlouva emailová komunikace, případně použiji nějakou univerzální. U větších projektů ale bez individuální smlouvy už nikdy! To jen pro úvod.

Takže, u projektu s větším rozpočtem, dejme tomu nad 30 000 Kč, si vyžádejte smlouvu, a to klidně hned na začátku - při poptávce. Pokud ji potenciální tvůrce odmítne, s tím, že na smlouvu nepracuje, je to další z náznaků, že je něco špatně.

4. Vyhodnoťte komunikaci

Kvalitní komunikace je jedna z klíčových vlastností pro úspěšné dokončení projektu. Pokud vám tvůrce bude na vaše případné dotazy odpovídat po několika dnech či týdnech, raději ho vyškrtněte ze seznamu potenciálních.

5. Ověřte si reference nebo najděte recenze

V dnešní době internetu si na svůj web může kdokoliv dát prakticky cokoliv. Nedejte na první pohled a zaměřte se detailněji na reference vašeho potenciálního tvůrce. Ověřte si je třeba tak, že se podíváte, zda má profil na Firmy.cz a zda jsou tam nějaké recenze. U větších projektů zkuste oslovit tvůrcovo klienty, aby vám sdělili, jak byli s jeho prací spokojeni.

Na studenty, ajťáky a účetní raději zapomeňte

V průběhu této publikace jsem upozorňoval na studenty, ajťáky a účetní. S těmi účetními to byla samozřejmě trochu nadsázka. Nemyslel jsem jen účetní, ale všechny ty, kteří umí pracovat s webovými systémy zdarma, potažmo si v tomto systému udělali vlastní webovou prezentaci.

Studenti bývají často dobří v programování, ale co se týče obchodního myšlení nebo smyslu pro detail, je to s nimi velmi velmi ošemetné. Za svou působnost v oboru internetového marketingu jsem spolupracoval zhruba s desítkou studentů. Ani s jedním nepokračovala spolupráce dlouhodobě, protože prostě a jednoduše neměli dostatek zkušeností. Na studenta se nemůžete spolehnout, protože má pořád nějaké zkouškové období nebo zrovna jede k babičce. Studenty nedoporučuji, ale možná to bude tím, že jsem zatím nenarazil na žádného dobrého. Jediná jejich výhoda je, že jsou levní.

Ajťáci jsou zase většinou kvalitní, co se programování týče, ale ze zkušenosti vím, že je to s nimi dost podobné, jako se studenty. Podle mě by měl ajťák spravovat počítačové sítě apod. a neměl by se hrnout do navrhování a tvorby webů, protože jim velmi často chybí znalosti týkající se zejména základních SEO on-page faktorů.

Účetní a jim podobní by měli zůstat u toho, co jim jde nejlépe. Většinou se jedná o osoby, které vám doporučí váš známý. Můžete se setkat s tím, že vám řekne “Jo, já mám známého, který sice weby nedělá, ale vyzná se v tom trochu a určitě bude levnej.” Ano bude levnej a pak to taky podle toho bude vypadat. 

A co závěrem?

Za celou dobu jsem nezmínil jednu zásadní věc: ve většině případů bývá nejlepší, když vám váš dobrý známý doporučí profesionála na tvorbu webu, se kterým měl sám dobré zkušenosti. Na doporučení od svého dobrého známého klidně dejte, protože ten by si nedovolil vám doporučit někoho, kdo stojí za starou belu.

V případě, že byste potřebovali pomoc s návrhem a tvorbou webu, neváhejte využít mé služby.