Je obsahový marketing opravdu tak zázračná strategie? A jaké má výhody?

Publikováno: 11 Březen 2016 | Rubrika: Internetový marketing, Obsahový marketing

Obsahový marketing

Už jste slyšeli o obsahovém marketingu nebo obsahové strategii? Věděli jste, že patří mezi nejefektivnějších marketingové strategie vůbec? Obsahový marketing je totiž něco, co dokáže za velmi přijatelnou cenu, a někdy i zadarmo, doslova spasit váš online byznys. Pro mnohé firmy na celém světě představuje doslova zázračný marketingový nástroj, bez kterého už nedokážou fungovat. Nevěříte? Sepsal jsem tento článek, který vám objasní, nejen co to obsahový marketing je a co dokáže, ale také, jaké má přednosti a výhody. V článku uvádím také jednu mou případovou studii, která vám přiblíží, jaké má obsahový marketing výsledky, a jak na něm postavit vaše podnikání na internetu.

Co je obsahový marketing

Pojďme si nejdříve v krátkosti představit, co to vlastně ten obsahový marketing je. Základní definice říká, že se jedná o tvorbu kvalitního, pro čtenáře užitečného a případně zábavného obsahu na webu. Jinak řečeno, obsahový marketing znamená vytváření a sdílení takového obsahu, který má pro čtenáře užitečnou hodnotu. Užitečnou hodnotou je myšleno například to, že se dozví informaci, která mu pomůže vyřešit jeho problém. Informaci, která mu poradí, jak vyřešit situaci, se kterou si neví rady. Podstatou obsahového marketingu ale musí být, že tuto informaci, v některých případech i konkrétní a velmi cenné know-how, dostane čtenář zdarma.

Co tvoří obsah?

Obsah je velmi široký pojem, ale v oblasti obsahového marketingu do něj spadají například:

  • informační články
  • odborné publikace
  • návody a tutoriály
  • recenze
  • videa
  • obrázky a fotografie
  • informační grafika
  • podcasty (audio příspěvky)
  • elektronické knihy
  • webináře
  • newslettery - novinky

Co je cílem obsahového marketingu?

Když tvoříte obsah, měl by souviset s tím, co prodáváte. Jinými slovy by měl vaše potenciální zákazníky naučit a přesvědčit, že právě vy jste tím, který svému oboru opravdu rozumí. Cílem obsahového marketingu tedy je zaujmout a přilákat potenciální zákazníky kvalitním a přesvědčivým obsahem a proměnit je v zákazníky platící a nejlépe stále se vracející. Lidé zkrátka musí maximálně důvěřovat tomu, co publikujete a na základě toho s vámi začnou obchodovat.

Co je obsahová strategie?

Obsahová strategie je dlouhodobý a ucelený plán nejen o tom, jak pracovat s obsahem. Řeší nejen to, jaký typ obsahu byste měli tvořit, ale také, jak často a kde byste ho měli publikovat. U obsahové strategie by se také nikdy nemělo zapomínat na konzistenci, tedy na to, jakou formou či tónem budete obsah prezentovat.

Vypracovat kvalitní a hlavně funkční obsahovou strategii není úplně jednoduchá záležitost, ale není to nemožné ani pro méně zkušené. Vyžaduje hloubkové zamyšlení nad mnoha věcmi a faktory. K tomu, abyste mohli vypracovat funkční obsahovou strategii, musíte začít analýzou obsahové strategie, o které píšu níže.

Jak se dělá analýza obsahové strategie?

Obsahová analýza vám pomůže s nastavením obsahové strategie. Pomůže vám pochopit potřeby vašich potenciálních klientů, ale i mnoho dalšího. Pomůže vám pochopit, kdo jsou vaši klienti, a jak uvažují. Každý střípek je důležitý. Neodpovíte si na jednu otázku a puzzle celé strategie nedáte dohromady. Anebo dáte, ale nebude tak dobře fungovat. Jak tedy postupovat? Osobně používám pro analýzu obsahové strategie 15 základních otázek, které mi pomáhají s jejím nastavením. Odpovězte si na tyto otázky. Vše si sepište a dokumentujte.

Jak se dělá analýza obsahové strategie?

  1. Kdo jsou vaši potenciální zákazníci či cílová skupina?
  2. Kdo jsou vaši konkurenti a dělají také obsahový marketing?
  3. Jaké jsou silné a slabé stránky vašeho produktu nebo služby, kterou nabízíte?
  4. V čem je váš produkt nebo služby unikátní?
  5. Co slýcháte od vašich zákazníků? Co je zajímá ohledně vašeho produktu či služby, kterou nabízíte?
  6. Jaký obsah jste na internetu budovali dosud?
  7. Jaký bude účel obsahu, který budete tvořit?
  8. Kdo bude mít na starost copywriting - tvorbu obsahu?
  9. Kdo bude mít na starost publikování obsahu na webu?
  10. Kdo bude obsah pravidelně udržovat?
  11. Jak často budete obsah tvořit a publikovat?
  12. Jakým způsobem budete váš obsah distribuovat?
  13. Co jste ochotni pro obsah obětovat?
  14. Kdo bude zodpovědný za výsledky vaší obsahové strategie?
  15. Jaký je cíl vaší obsahové strategie? A jak ji budete měřit?

Odpovědi na jednotlivé otázky určené pro přípravu obsahové strategie si můžete přečíst v článku "Obsahová strategie webu a content marketing. Jak se dělá a co je potřeba vědět?"

Jaké jsou výhody obsahového marketingu

Kvalitní, ale hlavně vytrvalý obsahový marketing, který budete dělat na vlastním webu, má výhody v mnoha směrech. Sepsal jsem pro vás 10 hlavních benefitů, které vám doufejme pomohou se rozhodnout začít vytvářet na svém webu kvalitní obsah.

Výhody obsahového marketingu

1. Zvýšíte viditelnost webu ve vyhledávačích

Každý nový příspěvek na vašem webu či blogu znamená příležitost zařadit se do vyhledávání na nová klíčová slova. Každé nové klíčové slovo znamená příležitost oslovit potenciálního čtenáře nebo dokonce zákazníka. Čím více publikujete obsahu, tím větší bude šance, že vás někdo najde. A nemusíte se soustředit jen na vysoce konkurenční klíčová slova. Můžete psát články zaměřené na tzv. long tail, což je vlastně další obrovská výhoda obsahového marketingu. Long tail = méně vyhledávaná klíčová slova, která tvoří výrazně širší objem frází, které lidé zadávají do vyhledávačů. Zpravidla se jedná o fráze, které se skládají z více slov. Jak najít long tail klíčová slova podrobně popisuji v článku "Long Tail klíčová slova pro SEO. 10 tipů, jak je najít"

2. Můžete být první na vysoce konkurenční klíčová slova

Ano je to tak. Asi víte, o čem mluvím. Ta nejlepší klíčová slova vašeho oboru mají velkou konkurenci a vy byste si mocinky přáli být na prvních pozicích ve vyhledávačích. Je to velmi těžké, vím, dělám SEO od roku roku 2008. Obsahový marketing je ale cestou, jak tohoto velkého cíle dosáhnout. Jen to chce, aby vám poradil SEO specialista se strategií obsahového marketingu, a pak už jenom psát a psát a psát. Je to dřina. Na místě je také trpělivost, pravidelnost a vytrvalost. Já jsem například napsal přes 100 publikací o bezpečnosti práce na portál BezpečnostPráce.info a během roku a půl jsme zaujali první pozice na Googlu i Seznamu na nejkonkurenčnější frázi tohoto oboru, konkrétně tedy na “bezpečnost práce”, kterou vyhledává v kombinaci s dalšími slovy tisíce lidí ročně. A to nemluvím o dalších zhruba 700 frází, přes které na web návštěvníci chodí. Denní návštěvnost webu je nyní cca 350 - 400 lidí denně.

3. Podstatně snížíte náklady na marketing

Pokud budete dělat obsahový marketing vlastními silami, bude vás stát jen čas. Z hlediska nákladů patří totiž mezi nejefektivnější a nejlevnější formy marketingu vůbec. Nemyslete si ale, že napíšete pár článků a vaše návštěvnost nějak výrazně vzroste. Nevzroste. Buďte připraveni na to, že musíte být důslední, vytrvalý, precizní a hlavně nesmíte za žádných okolností texty kopírovat z jiných internetových zdrojů. Inspirace je běžná a potřebná, ale na ctrl+c a ctrl+v raději zapomeňte.

4. Vylepšíte pověst vaší značky

Když budou lidé číst vaše články, začnou si vás také pamatovat. Když zjistí, že vaše publikace řeší jejich problémy, poskytují jim informace, které potřebují, budou poučné či zábavné, začnou vám či vaší značce věřit - stanete se autoritou ve svém oboru. Kromě toho, když uvidí, že probíhá diskuze v komentářích pod článkem, nebo když uvidí, že jsou články zveřejněny také na sociálních sítích či jiných externích zdrojích, budou vás vnímat, jako vysoce důvěryhodný zdroj kvalitních informací. A to přeci chcete.

5. Zvýšíte šance na nové poptávky

Nové poptávky je to oč tu běží. Vaším snem přeci je, aby vám konečně z webových stránek začaly chodit poptávky, nebo ne? A kvalitní obsahový marketing je jedním z nástrojů, jak toho dosáhnout. Je to hodně spojené s pověstí vaší značky a s tím, jakou jste ve svém oboru autoritou. Nemyslete si ale, že si lidé přečtou váš článek a hned budou na jeho základě objednávat. Stát se to může, ale pravděpodobnost je velmi malá. Spíš jde o to, že vás lidé budou mít v podvědomí a při vhodné situaci, až budou potřebovat, si vzpomenou: “No počkej vlastně, tenkrát jsem četl, že to ta firma umí a moc pěkně o tom psali.” A to je to oč tu běží.

6. Získáte přirozené zpětné odkazy

Zpětné odkazy jsou jedním z nejdůležitějších faktorů SEO. Možná víte, jak těžké je budovat kvalitní odkazový profil, respektive odkazy. Pokud budete tvořit obsah, který bude lidi bavit a bude jim přinášet to, co potřebují, rádi se pochlubí svým známým a odkážou na vás buď z vlastního blogu nebo sociální sítě. Nebo budou brouzdat v internetové diskuzi, kde se bude řešit problematika, o které píšete, a vloží tazateli v odpovědi odkaz na váš článek, kde je jasně popsané řešení jejich problému.

7. Zvýšíte autoritu webové domény

Autorita webové domény, anglicky Domain Authority, je hodnocení, které vyvinula společnost MOZ. Autorita domény předpovídá, jak dobře se váš web řadí ve výsledcích vyhledávání. Tato metrika se počítá kombinací externích zpětných odkazů, jejich kvality a důvěryhodnosti. Čím vyšší kvalita odkazů, a čím více jich je, tím větší autoritu doména dostane. Pokud získáte vysokou autoritu, lze to využít zejména jako důkaz toho, že váš web je autoritativní, respektive důvěryhodný, a lépe se vám pak bude například prodávat reklamní prostor na webu. Obyčejný uživatel tuto metriku neohodnotí, ale pro internetové marketéry a SEO specialisty je velmi důležitá a pro případnou spolupráci zcela zásadní.

8. Zvýšíte finanční hodnotu webové domény

Zde platí doslova obrovská přímá úměra. Čím více budete mít na webu publikací, čím kvalitnější budou, čím více bude přistupovat na váš obsahový web návštěvníků, čím větší autoritu získáte, čím lepší bude vaše SEO a čím více vás budou vyhledávače milovat, tím větší bude mít zároveň finanční hodnotu vaše doména, respektive web s celým jeho obsahem. Jinak řečeno, i kdyby jste s vaším online byznysem sekli, ať už z jakéhokoliv důvodu, existuje tu dost velká šance, že web můžete prodat své konkurenci, která tak moc touží po předních pozicích ve vyhledávačích. S hodnotou domény nebo celého webu vám mohu pomoct. Ale zadarmo to nebude :-)

9. Získáte odběratele novinek a fanoušky

Pokud vaše témata budou opravdu stát za to a lidé si je zamilují, začnou vás postupně sledovat. Jak na sociálních sítích, tak například prostřednictvím RSS kanálů nebo přihlášením k odběru novinek. Čím více budete mít odběratelů, tím větší bude pravděpodobnost, že se z nich někteří stanou vašimi klienty. Ale nemusí vás sledovat jen potenciální zákazníci. Pokud se stanete opravdu autoritou ve svém oboru, mohou vás sledovat také novináři. Ti vás pak třeba pozvou na rozhovor nebo se o vás zmíní v jiných článcích a publikacích, které souvisí s vaším oborem. A to je pak panečku reklama.

10. Obsahový marketing může dělat “téměř” každý

Tvořit obsah na svém webu může opravdu “téměř” každý. Téměř v uvozovkách jsme napsal schválně, protože, bez urážky, kotelník nebo uklízečka obsahový marketing asi nezvládnou. I když na druhou stranu, abych se nedivil, co? Zde se mnou někteří marketéři možná nebudou souhlasit, ale uvedu na pravou míru, jak to myslím. Pokud v něčem podnikáte, pravděpodobně máte o daném odvětví dostatek odborných informací, jednoduše řečeno mu dobře rozumíte. A to je důvod, proč může tvořit obsah, alespoň textový, “téměř” každý. Pokud si nejste jisti svým slohem nebo gramatikou, můžete si najmout copyeditora na korekci textů. Oproti klasickému copywritingu bude levnější. Pokud chcete z obsahu vyždímat maximum, můžete si připlatit a najmout si odborného SEO poradce, který vám připraví obsahovou strategii, analýzu klíčových slov a poradí vám, jak psát úspěšně. Jasně, že můžete napsat mně.

A co nevýhody? Má obsahový marketing nějaké?

Ano, má jednu zásadní nevýhodu, která ale stojí na hranici mezi vámi a jím. Je to čas. Obsahový marketing zabere opravdu mnoho času a úsilí, a jak už jsem v článku psal, vyžaduje pravidelnost, důslednost a vytrvalost. Nedá se zvládnou za pár týdnů. Je to spíš otázka měsíců či roků. Leda, že byste si najali desítky copywriterů a rozjeli to ve velkém. Pak ano, lze to o něco zrychlit. Ale připravte si také velké peníze.

Budík Carlton

Rada na závěr?

Začněte s obsahovým marketingem hned. Čím dříve totiž začnete, tím dříve se dostaví první výsledky.

Líbil se vám článek? Pomohl vám?

Budu rád, když mi dáte zpětnou vazbu nebo feedback, chcete-li. Napište mi do komentářů a nešetřete kritikou. Je pro mě důležitá, stejně jako pro každého dobrého podnikatele. Nebo mě můžete podpořit tím, že můj článek budete sdílet. To budu ještě radši.

Komentáře můžete využít také pro dotazy, které se týkají tématu. Pokud to bude v mých silách, rád vám poradím.

O obsahovém marketingu dále připravuji

  • Jak vytvořit obsahovou strategii?
  • Jak začít budovat obsah?
  • Perfektní SEO díky obsahu
  • Long tail v obsahovém marketingu
  • Jak poznáte, že je váš obsah kvalitní?