Jak na nový web před podnikáním? Pište osobní blog stránky!

Publikováno: 15 Únor 2016 | Rubrika: Internetový marketing, Návrh a tvorba webu, Obsahový marketing

Jak na nový web před podnikáním? Pište osobní blog stránky!

Chcete začít podnikat a stále jste ještě zaměstnaní? Nechcete ze dne na den opustit vaše zaměstnání a vrhnout se do podnikání, ve kterém nemáte v podstatě žádné zkušenosti a reference, krom vaší předchozí práce, které mnohdy ani použít nemůžete? Určitě už víte, že budete potřebovat nový web či osobní stránky, které vaše podnikání mohou nastartovat. Nevíte jak začít a co si z hlediska webu a propagace připravit? Přečtěte si pár mých rad, díky kterým budete minimálně rok napřed a až se začnete oficiálně podnikat, budete mít důležitý základ - budete mít nový web, který vám bude schopen generovat zákazníky. Pojďme na to!

Než začnu psát o tom, jak a co si před samotným vstupem do podnikatelské branže z hlediska nového webu připravit, rád bych vysvětlil, co mě k této publikaci inspirovalo.

Už několikrát jsem se za svojí kariéru setkal s tím, že za mnou přišel nejeden známý a řekl mi něco ve smyslu:

Hele Majkl, ty si ten internetovej markeťák, poraď mi. Přemejšlim, že začnu podnikat, ale jsem pořád zaměstnanej a nemůžu jen tak ze dne na den skončit, na všechno se vybodnout a pustit se po hlavě do podnikání. Vím, že se na to musím pořádně připravit a zjistit si spousty věcí okolo. Jsem si vědom(a) toho, že budu potřebovat novej web a taky nějakou tu reklamu. Mám v plánu, že si na přípravu podnikání dám rok. Dokázal bys mi poradit, jak si připravit nový web a případně nějakou tou propagací na internetu? Jo a ještě jedna zásadní věc, nemám skoro žádný peníze.

Výzvy tohoto typu s téměř nulovým rozpočtem doslova miluju a samozřejmě vždycky svým kamarádům rád poradím. Dotazy padaly za posledních let celkem často, a tak jsem si řekl, že to sepíšu a možná to pomůže i ostatním budoucím podnikatelům.

Je ale potřeba říct, že každý obor je něčím specifický, že každý obor má svá úskalí, takže cesta k dosažení kvalitního výsledku je v mnoha směrech individuální. I tak by vám ale tyto rady měly pomoct minimálně s nastartováním prezentace na internetu a získáním první návštěvnosti.

Co vám mé rady do podnikání na internetu přinesou?

Rozhodně nečekejte, že díky mým radám zbohatnete! Podnikání má mnoho úskalí a rizik a pokud budete mít špatný produkt nebo službu s příliš vysokou cenou, která nevyrovná kvalitu, můžete skončit s podnikáním dřív než začnete.

Mé rady vám ale pomohou se připravit na to,

  • jak začít připravovat nový web nebo osobní stránky bez znalosti programování
  • jak prostřednictvím internetu, potažmo nového webu, získat nové klienty
  • jak začít budovat obsah, který vám zajistí první návštěvníky webu

Důležité informace než začnete číst mé rady

Mějte na paměti, že tato publikace není o tom, jak začít podnikat. Soustředí se pouze na to, jak si vybudovat vlastní webovou prezentaci a dostat na ní z vyhledávačů relevantní návštěvníky, kteří se mohou časem stát vašimi zákazníky. Jak už možná tušíte, budeme se hodně bavit o vyhledávačích, takže o SEO.

Jak začít připravovat nový web nebo osobní stránky?

Začátek je vždycky nejhorší, ale nezoufejte. Možná to nebude zase tak složité. Postup může být následující:

1. Udělejte si poznávací průzkum konkurence

Pravděpodobně už víte v čem chcete podnikat a možná máte i bohaté zkušenosti z předchozího zaměstnání. Pokud ano, budete to mít při přípravě nového webu o něco jednodušší. Nyní je tedy třeba se pořádně zorientovat v konkurenci, abyste o ní věděli základní věci. U konkurence byste měli zjistit,

  • jak se na webu prezentuje
  • co dělá špatně
  • co nedělá nebo kde má mezery
  • jak komunikuje se svými fanoušky / zákazníky

Při průzkumu konkurenčních webů je třeba si ujasnit, zda:

  • chcete podnikat v regionálním nebo celo-republikovém měřítku

Pokud si chcete otevřít autoservis ve svém městě, asi bude zbytečné se nějak detailně soustředit na to, jaké ceny má váš konkurent na druhé straně republiky. Pokud si ale hodláte otevřít kamenný obchod se zdravou výživou, pravděpodobně budete chtít prodávat také přostřednictvím internetového obchodu, což znamená, že byste měli udělat mnohem detailnější analýzu zaměřenou na konkurenci v celé republice, nikoliv jen ve vašem městě.

Cílem základní - poznávací analýzy konkurence je odhalit, jak se váš konkurent na internetu prezentuje, jak komunikuje se zákazníky, případně jestli vůbec komunikuje. To bude totiž velmi důležité při přípravě obsahové strategie, ke které se dostaneme později. Jak tedy zjistit tyto informace?

Použijte internetový vyhledávač

Zadejte do internetového vyhledávače frázi, která nejvíce vystihuje vaše podnikání. Pokud budete podnikat jen na úrovni svého města nebo kraje, přidejte k frázi také město či daný kraj. Zkušebně zadáme třeba frázi “autoservis cheb” a “zdravá výživa”.

Vyhledejte alespoň 5 - 10 konkurentů, navštivte jejich web či osobní stránky a pořádně je zmapujte a nastudujte. Podívejte se, jak mají postavenou nabídku, co nabízejí a za jaké ceny, a pokuste se najít hlavní přidanou hodnotu jejich podnikání. Z těchto průzkumů se snažte inspirovat, ale nekopírujte! Snažte se na jejich stránkách také najít, zda komunikují se svými zákazníky skrze sociální sítě.

Na úrovni lokální (městské) konkurence nebudete mít pravděpodobně nijak významně velkou konkurenci. Záleží ale samozřejmě na druhu oboru podnikání a na velikosti města.

Autoservis Cheb

Na úrovni celo-republikové konkurence už to bude určitě mnohem zajímavější nebo spíš obtížnější, proto se budeme věnovat spíše tomuto zaměření.

Zdravá výživa

Vaším úkolem v tuto chvíli bude, abyste našli web konkurence, který bude evidentně komunikovat se svými zákazníky nebo fanoušky na sociálních sítích (nejčastěji facebook, twitter), a který bude mít na svém webu nějaký další komunikační prvek - blog, novinky či aktuality, poradnu nebo diskuzní fórum. Tento komunikační prvek se totiž později stane vaším hlavním nástrojem, jak na nový web dostat první návštěvníky nebo fanoušky, které později můžete proměnit v platící zákazníky.

Pamatujte, že ne vždy se takový konkurent musí ve vyhledávači zobrazovat na prvních pozicích na vysocekonkurenční fráze, jako je například již zmiňovaná “zdravá výživa”. Můžete ho najít klidně až na 25 pozici, což ale neznamená, že tento konkurent nemůže být v prodeji svých produktů přes internet mnohem silnější než ti, kteří budou na první straně výsledků vyhledávání. První místo ve vyhledávači není podstatou online podnikání.

Mě osobně zaujal třeba web biokolonial.cz. Nemá sice e-shop a je vidět, že se jedná o malý krámek v Praze, ale je jednoduchý, přehledný a hlavně nabízí mnoho zajímavých článků, díky kterým na jejich web určitě přicházejí potenciální zákazníci. Ještě více mě oslovil například web zdrava-vyziva-brno.cz, který má i e-shop a opravdu velmi rozsáhlou databázi vlastních receptů a dalších článků a zajímavostí. A to je to, oč nám jde. Inspirovat se od konkurence, jakým způsobem lákají své potenciální zákazníky na web.

Už možná tušíte, že jedním z hlavních cílů je vytvořit blog a začít na něm publikovat. To je totiž jediný možný způsob, jak s minimální nebo dokonce téměř nulovou investicí (kromě času) získat návštěvníky, které později budeme měnit v zákazníky. Před vytvořením nových blog stránek se ale ještě zastavíme u výběru domény.

2. Zvažte výběr nové webové domény

Tvorba blogu je až v třetím bodě, ale než se k němu dostaneme, je třeba se řádně zamyslet nad webovou doménou, na které budete publikovat své články, rady, inspirace, recepty, manuály, tutoriály atd., díky kterým můžete získat první návštěvníky.

Doména nového webu je extrémně důležitá

Volba webové domény se může zdát na první pohled jako banalita, což je ale velký omyl. Doména hraje zásadní roli tehdy, když si váš nový web či osobní stránky mají návštěvníci dobře zapamatovat a bez většího přemýšlení ji naťukat do vyhledávače nebo rovnou do adresního řádku prohlížeče internetu.

Špatný výběr domény je něco, čeho můžete v budoucnu velmi litovat. Ne, že by nešlo koupit jinou a obsah webu v budoucnu přehodit na lepší doménu, ale je s tím spojeno celkem hodně práce a technických řešení, aby k převodu obsahu došlo bez ztráty pozic ve vyhledávačích. Jednoduše řečeno, pokud v budoucnu koupíte jinou doménu a jen převedete obsah ze staré na novou, můžete přijít o podstatnou část vašeho byznysu.

Kritéria domény

Pro opravdový byznys a kvalitní brand (značku) nevybírejte doménu jen kvůli SEO. Určitě vám nijak významně nepomůže, že do domény nacpete klíčové slovo, o kterém si myslíte, že je vaše hlavní. Zapomeňte na to! Při výběru dbejte na úplně jiná kritéria.

Webová doména by měla být:

  • unikátní a nezaměnitelná
  • dobře zapamatovatelná
  • jednoduchá - nejlépe jednoslová
  • dobře vyslovitelná i po telefonu
  • bez možnosti gramatického překlepu
  • pro český trh nejlépe s koncovkou .cz

Je třeba si uvědomit, že velká část kvalitních domén je už dávno zaregistrována, takže výběr nebude tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Vybírejte smysluplně a myslete zejména na svůj brand, tedy značku, a budování jejího povědomí mezi vaší cílovou skupinou.

Příklady špatně zvolené domény

  • auto-opravna-novak-jicin.cz
  • nejlevnejsi-zdrava-vyziva.cz
  • salon-krasy-jarmila.cz
  • pujcsime.cz (hodně lidí má problém s mě a mně)

Podle čeho tedy doménu vybrat?

Výběr kvalitní a perspektivní webové domény je hodno profesinálního poradenství. Vzhledem k tomu, že ale na začátku této publikace jsme se bavili o téměř nulovém rozpočtu, raději si zkuste na internetu najít nějaký hezký článek o tom, jak doménu vybrat. Velmi pěkně a hlavně podrobně o této problematice píše kolega Martin Kolčaba na svém blogu v článku Jak vybrat vhodnou doménu? Jeho článek vás bez pochyb posune při výběru domény dobrým směrem.

3. Vytvořte si osobní blog stránky a pište o svém oboru

Dejme tomu, že máte vybranou - koupenou doménu a konečně se můžeme vrhnout na to nejdůležitější - budování obsahu na svém blogu. Je to dlouhá a časově náročná práce, ale pokud ji budete dělat s láskou a maximální péčí, určitě se vám vyplatí. Ale nebude to hned. Proto vlastně čtete tento článek, abyste si během jednoho roku dokázali připravit půdu pro své podnikání a vybudovali nový web či osobní stránky.

Připravte si nový web třeba na WordPressu

Ještě než se dostaneme k samotné obsahové strategii, asi vás napadne, jak si máte udělat blog, když neumíte programovat? Jednoduše, sáhněte po nějakém hotovém řešení, ideálně zvolte známý WordPress. Detailnější informace o tvorbě webu svépomocí se můžete dočíst v jednom z mých článků Jak vybrat tvůrce nebo dodavatele webu? Čím se řídit?, konkrétně pod nadpisem “Tvorba webu svépomocí”.

Obsahový marketing je klíčovou strategií pro váš byznys

Zpět k tvorbě obsahu na váš blog. Možná si teď říkáte, “co mám jako psát a hlavně proč?” Hned vám to vysvětlím. Slyšeli jste někdy už pojem obsahový marketing? Pokud ne, přečtěte si tento článek, který psal pro můj blog kolega z oboru, Petr Myšák. Pokud se vám nechce číst tento podrobný článek, v několika větách vám to vysvětlí Wikipedia.

Takže už víte, co je obsahový marketing. Pokud jste to ošidili a nepřečetli jste si alespoň základní vysvětlení na Wikipedii, nemá skoro význam číst dál, protože nepochopíte ten zbytek.

Obsahový marketing se totiž stane klíčovou strategií pro váš byznys a vy díky němu můžete za téměř nulovou investici získat čtenáře vašich osobních stránek nebo blogu a postupně je proměnit v platící zákazníky.

Proč psát osobní blog stránky? Co tím získáte?

Pokud vybudujete blog s kvalitním obsahem, získáte následující výhody:

  • budete mít tématický web, zaměřený na váš obor, na němž bude množství článků a každý z těchto článků bude vyhledatelný na Googlu nebo Seznamu, což představuje potenciální návštěvnost z vyhledávačů
  • budete si mezi svými fanoušky, publikem či potenciálními zákazníky budovat jméno
  • váš web se stane kvalitním zdrojem informací a návštěvníci se budou vracet
  • šplhnete si u vyhledávačů - získáte od nich dobré hodnocení a váš web bude postupně získávat autoritu, což je pro vás do budoucna velmi cenná záležitost zejména pro SEO (optimalizace webu pro vyhledávače)
  • lidé budou postupně odkazovat na vaše články z různých zdrojů (z jejich vlastních blogů, sociálních sítí, diskuzí) a váš web začne získávat přirozené zpětné odkazy, které jsou jednou z nejdůležitějších součástí pro SEO

Jak budovat kvalitní obsah?

Důležité je říct, že napsat pár článků nestačí. Je třeba psát pravidelně, zábavně, jinak než ostatní, dlouho, kvalitně, ale i kvantitativně. Jedině tak můžete mít v obsahové strategii na internetu úspěch. Jedině tak vás začnou ostatní sdílet a jedině tak vás vyhledávače ocení a začnou zvyšovat autoritu vašeho nového webu. Pojďme si tedy ještě říct nějaké základy k tomu, jak psát, aby to někoho zajímalo. To je totiž asi to nejsložitější.

Udělejte si pro psaní plán, který budete striktně dodržovat. Dejte si nějaký cíl, například takový, že napíšete každý týden jeden zajímavý článek. Za rok najednou zjistíte, že na svém webu máte přes 50 článků a to je pro rozjezd vašeho podnikání celkem slušný základ. Když stihnete napsat dva články týdně, hned se dostanete na více jak 100 článků a to už je velmi velmi zajímavé. Čím více napíšete, tím lépe, ale držte si kvalitu.

Zamyslete se nad problémy zákazníků, ale také nad tím, jak je vyřešit. V řešení problémů je totiž inspirace pro vaší obsahovou strategii. Člověk, který hledá zdravou výživu si o ní rád něco přečte - například, jakou má držet dietu, jak má vyvážit stravu, jak si z daných surovin připraví pokrm atd. Témat je ke každému oboru spousta, jen to chce se velmi pečlivě zamyslet, co vaše potenciální zákazníky trápí a co by tak asi mohli vyhledávat.

Piště jasně, jednoduše a lidskou řečí. Lidé nechtějí číst složité termíny a když už je napíšete, dejte k nim vysvětlivky nebo odkazy, kde se návštěvník dočte více informací.

Buďte originální a klidně i zábavní. Originalita je někdy velmi těžká, ale pokud se vám to podaří, budete mít zaručený úspěch.

Snažte se dát každé publikaci nějaký příběh. Lidi zajímají příběhy a rádi se na konci dozví rozuzlení.

Nesnažte se v článcích prodávat. Pouze raďte, dělejte návody a inspirujte ostatní. Pokud začnete ve svých článcích prvoplánově prodávat, lidé to prokouknou a už je to nebude tolik zajímat. Když už budete chtít v článku prodat svou službu nebo produkt, buďte velmi opatrní a udělejte to nenásilně.

Sestavte si osnovu a připravte si témata článků tak, aby na sebe navazovaly. Ze zkušenosti vím, že je to dobré, protože když budete vědět, o čem budete psát než začnete psát, uděláte si lepší představu o celé koncepci, kterou pak ocení zejména vaši čtenáři.

Používejte informační grafiku. Doplní a oživí váš článek. Čtenáři si pak lépe dokážou udělat představu. Více o informační grafice si přečtěte na Wikipedii.

Tak to byl úvod do obsahového marketingu, ale co dál?

Rad, návodů a inspirací, jak psát přitažlivý obsah, je samozřejmě mnohem víc. Já jsem zde vypsal jen ty nejdůležitější, které vám snad dají impulz se do tvorby obsahu pustit. Než začnete, možná bude dobré ještě nastudovat nějakou odbornou literaturu, protože kdybych měl psát úplně vše, bylo by to spíš na celou knihu. Určitě před psaním doporučuji nastudovat základy optimalizace webu pro vyhledávače (SEO) - může to podstatně zvýšit váš úspěch. Rád vám doporučím nějakou literaturu, ve které se dozvíte podrobnější informace.

Literatura, která vám pomůže nejen s obsahem

Kniha od autorů Ann Handley & C. C. Chapman

  • Jak vytvořit blogy, podcasty, videa, e-knihy, webináře a mnoho dalšího, kterým vaši zákazníci podlehnou

Knihy od autora David Meerman Scott

  • The New Rules of Marketing & PR
  • Real-Time Marketing & PR

Kniha od Scott McNulty

  • WordPress - efektivní publikování na webu

Kniha od Lucie Šestákové

  • WordPress. Vlastní web bez programování

Elektronická kniha od Google Inc.

4. Sledujte diskuze týkající se vašeho podnikání

Napsáním hezkého článku vaše práce ale nekončí. Můžete pro svůj webový obsah udělat mnohem víc. Čím víc toho uděláte, tím rychleji se dostanete do popředí. Musíte myslet také na propagaci vlastními silami. Ideálním způsobem, jak šířit své publikace jsou diskuzní fóra, ale také jiné tématické blogy a sociální sítě (například facebook, twitter, google+).

Vyhledejte weby, blogy, diskuze a skupiny na sociálních sítích, které jsou tématicky stejné nebo alespoň příbuzné vašemu oboru. Určitě jich pár najdete. Zaregistrujte se, pokud to bude potřeba, a zapojte se do diskuze. Buďte ale opatrní, protože velká část administrátorů nerada vidí, že jste přišli jen zpropagovat váš článek nebo dokonce nabídku na firemním webu tím, že natvrdo vložíte odkaz. Pokud narazíte například na diskuzi, kde se řeší problém, o kterém jste napsal(a) článek, je to vaše jedinečná šance, jak se ukázat. Buďte slušní, představte se a poraďte ostatním. Vložte více příspěvků než vložíte odkaz na váš web. Pokud vašemu oboru opravdu rozumíte a jste schopni v dané situaci čtenářům pomoct, nejdříve se rozepište v diskuzi a pak můžete zveřejnit, že jste o tomto problému napsal(a) vlastní článek, ve kterém je více podrobných informací. Pak teprve vložte odkaz na váš článek. Diskuzi dále sledujte a buďte její součástí. Možná jí dokonce ovládnete a její čtenáři vás začnou sdílet i na jiných diskuzích.

5. Vytvořte si k novému webu také sociální sítě

Jedním z dalších důležitých kroků je budovat společně s novým webem také sociální sítě. Asi nejdůležitější pro uživatele je Facebook a Twitter. Kvůli lepšímu zobrazování na Googlu je zase dobré si vytvořit profil na sociální síti Google+. Nestačí ale jen vytvořit, musíte být také aktivní a neustále sbírat nové fanoušky. Sociálním sítím se budu podrobněji věnovat v některém z dalších článků.


Jaká je poenta? Začněte s osobním webem co nejdříve!

Pokud jste dočetli až sem, vysvětlím vám celou poentu toho, proč si připravovat web už v době, kdy přemýšlíte, že začnete podnikat.

Když si uděláte web svépomocí, s velkou pravděpodobností ho nebude navštěvovat nikdo nebo jen minimum lidí. Ptáte se proč? Protože neznáte pravidla, podle kterých má být takový web nebo osobní stránky vyrobeny a ani pravděpodobně nevíte, jak je propagovat. Jedinou možností je tedy vybudovat osobní blog stránky, které budou mít hodně kvalitního obsahu (stránky, rady, návody, videa), díky kterému přilákáte z vyhledávačů nové návštěvníky.

Vybudování obsahového blogu, na který mají chodit návštěvníci z vyhledávačů, je zdlouhavá záležitost, proto byste neměli na nic čekat a začít co nejdříve. Nejlépe hned. Pokud budete pracovití, během roku zvládnete vyšvihnout kolem stovky hodnotných článků, které budou vyhledatelné. Tím si pojistíte, že až začnete podnikat a vrhnete se do zcela nového prodejního webu, budete mít už osobní blog, který navštěvují vaši potenciální zákazníci a začnete se učit, jak s nimi pracovat, aby se stali zákazníky platícími.

Zapoměl jsem na něco?

Jsem si vědom toho, že v článku nejsou úplně všechny informace. Bylo by to asi na celou knihu, ale i přesto jsem se snažil dát do něj to nejdůležitější. Pokud si myslíte, že něco chybí, napište mi do komentáře a třeba ještě něco doplním.

Pomohl vám tento článek?

Pokud ano, pak budu moc rád, když ho pošlete dál a třeba ho vložíte na váš Facebook nebo do diskuze, kde se stejný problém řeší.

Potřebujete poradit?

Pokud došlo k nějakému nepochopení nebo byste chtěli něco vysvětlit, využijte formulář pro komentáře. Rád vám poradím.

Přeji hodně zdaru

Pokud jste dočetli můj článek až dokonce, jsem velmi rád. Díky. Přeji vám mnoho zdaru při tvorbě vašeho nového webu a v celém podnikání, pevné nervi s úřady a hlavně piště, piště a pište na své osobní stránky co nejvíce kvalitního obsahu.