Off page SEO

Publikováno: 14 Duben 2013 | Rubrika: Internetový marketing, SEO (optimalizace webu)

Off page SEO

Optimalizace webu pro vyhledávače (SEO) se dělí na dvě základní skupiny faktorů. Na On page SEO a Off page SEO faktory. V tomto článku se budeme věnovat faktorům ze skupiny Off page, které jsou stejně důležité, jako On page.

Rozdíly mezi faktory On page a Off page SEO

Mezi On page faktory řadíme hlavně obsah webu (texty, stylistiku a sémantiku textu, obrázky), interní odkazy mezi jednotlivými stránkami webu a anchor text. Jedná se tedy především o publikovaný a kvalitně zpracovaný obsah na webových stránkách.

Off page faktory jsou zase elementy, které se nevyskytují tak úplně na webu, ale spíše na celém internetu. Off page faktory ovlivňují kvalitu webu zvenčí a určují jeho sílu. Jedná se především o odkazy vedoucí na doménu webu. Kombinací obou faktorů můžete dosáhnout umístění vašich webových stránek na předních pozicích v tzv. organickém (přirozeném) vyhledávání.


Jaké jsou faktory v Off page SEO

Off page SEO obsahuje především zpětné odkazy (backlinks), hodnocení stránky (ranking), anchor text a v posledních letech také účast na sociálních sítích. Všechny tyto faktory si představíme níže.

Zpětné odkazy - backlinks

Zpětný odkaz je slovo umístěné v textu na cizí webové stránce, které odkazuje na vaši webovou stránku. Zpětný odkaz hodnotí fulltextový vyhledávač velmi pozitivně a udělí odkazovanému webu lepší hodnocení. Čím více kvalitních odkazů pak na zmíněnou webovou stránku vede, tím více a lépe ho vyhledávač může hodnotit. U odkazů je velmi důležitá kvalita, relevantnost a tématika odkazujícího webu. 10 odkazů z kvalitních zdrojů s přehledem nahradí 100 odkazů z špatně hodnocených webů. Inteligentní vyhledávače dokáží také odhalit a velmi záporně ohodnotit manipulaci s odkazy pomocí tzv. linkfarem, tedy hromadným nákupem a publikováním odkazů. Vyhledávače naopak velmi kladně hodnotí přirozeně narůstající zpětné odkazy z tématicky stejných nebo podobných stránek.

Jak se určuje kvalita zpětného odkazu

Kvalitní odkaz lze dosáhnou pouze za předpokladu, že budete velmi pečlivě dodržovat níže uvedená kritéria.

Hodnocení a popularita odkazující stránky

Velmi důležité je, jaké hodnocení má konkrétní webová stránka odkazujícího webu, nikoliv jen úvodní stránka webu. 

Anchor text odkazu

Anchor text je slovo nebo slovní spojení, na kterém je umístěn odkaz, který vede na jinou webovou stránku. Neměl by být stále stejný a opakující se.

Tématická příbuznost obou webů

Dalším klíčovým faktorem Off page SEO je míra příbuzenství tématiky mezi odkazovaným a odkazujícím webem. Vyhledávače oceňují odkazy ze stejně tématicky zaměřených webů nebo alespoň příbuzných. Tyto odkazy jsou totiž pro uživatele internetu relevantnější.

Důvěryhodnost

Za důvěryhodnost berou vyhledávače dlouhodobé odkazování z tématicky stejných webů, ale také činnost a obsahovost odkazující webů. Portálové a diskuzní weby tak budou určitě důvěryhodnější než malý komerční web.

Sociální sítě

Činnost na sociálních sítích, jakou jsou Facebook, Twitter, Google+, YouTube a další, je v posledních letech velmi důležitá část nejen pro Off page SEO faktory, ale také pro komplexní internetový marketing. Důležité jsou nejen odkazy z těchto sítí, ale také interakce uživatelů a návštěvníků.