Obsahový marketing a jeho formy

Publikováno: 25 Duben 2013 | Rubrika: Internetový marketing, Obsahový marketing

Obsahový marketing

Ve světě on-line podnikání je nejkonkurenceschopnější a nejsilnější formou marketingu právě obsahový (content) marketing. Obsah v podnikání nepomáhá pouze vylíčit jeho sílu a odborné zkušenosti cílenému publiku, ale zároveň umožňuje návštěvníkům stát se fanoušky a angažovat se v rámci obchodních značek.

Obsah je kreativní stránkou marketingu, který umožňuje firmám chytře vzdělávat a povzbuzovat cílové publikum o konkrétních produktech nebo službách, které podnik nabízí. Nicméně, podniky a obchodníci si myslí, že psaní dlouhých obchodních textů je jediný způsob, jak upoutat svou cílovou skupinu a získat lepší umístění v klasifikaci vyhledávačů.

Existuje ale mnoho forem obsahu, jež může firma využít při uvedení na trh, jakož i současně zapojit své fanoušky a čtenáře. Pokusím se napsat o rozdílných typech obsahového marketingu, které je třeba použít pro větší rozšíření v rámci trhu a získání lidí na svou stranu.

Případové studie

Je to jeden z nejinspirativnějších způsobů, aby si vás cílové publikum všimlo, a jak ho přesvědčit k vyzkoušení produktu nebo služby, jež nabízíte. Případové studie skutečně minimalizují úroveň otázek a pochybností, které mají lidé na mysli, protože pomocí těchto studií mohou přímo vidět, jak člověk získává užitek z nabízených produktů či služeb.

Je skvělé, pokud můžete poskytnout nějaké zdroje, kde si mohou cílení potenciální zákazníci ověřit vaše případové studie, protože transparentnost jim snadno umožní, aby se přeměnili ve vaše věrné zákazníky.

Vtípky a komiksy

Když se přihlásíte ke svému účtu na Facebooku, s největší pravděpodobností narazíte na dostatečné množství vtípků a komiksů, které vaši přátelé sdílejí. Vtípky a komiksy jsou vysoce sdíleny, a to je důvod, proč je rovněž podnikatelé používají při propagaci svých produktů a služeb, aby rozšířili svou zákaznickou a fanouškovskou základnu.

Soutěže

Cokoliv, co poskytuje návštěvníkům možnost účastnit se a soutěžit proti sobě, funguje, a v důsledku ovlivňuje návštěvnost do značné míry. Soutěže umožňují publiku lépe porozumět vašim nabízeným produktům či službám. Je vhodné, abyste při návrhu soutěže mysleli na soutěžící, nabídli jim motivaci se účastnit. Například to jsou zajímavé ceny. Zároveň ale také ze soutěže vytěžili kontakty do databáze. Například to můžou být fanoušci na facebooku nebo emailové adresy účastníků.

Crowdsourcingový obsah

Crowdsourcingový obsah je ve skutečnosti takovým říznutím do žíly autorů, kteří mají co psát o daném tématu, a pak se vyberou ty nejlepší články ze všech. Tento způsob je skvělý v tom smyslu, že dostanete možnost porovnat více různých hledisek a vybrat si jedno, které se vám líbí nejvíce.

Jeden z nejlepších nápadů je zpřístupnění takového obsahu (a může to být cokoliv) a nechat vaše cílové publikum rozhodnout o tom, který je nejlepší. To jim poskytne pocit moci a stanou se postupně vašimi věrnými fanoušky, což napomůže vašemu obchodování získat další zákazníky prostřednictvím virálního šíření.

Hry a aplikace

Jedná se o nejznámější formu obsahu, kdy velké a středně velké podniky investují s cílem zvýšit o sobě povědomí a budovat důvěru k širšímu publiku. Cílem je vytvořit hru nebo mobilní aplikaci, která se stane pro vaší cílovou skupinu každodenně používanou, protože ji mohou využívat zdarma.

Tato investice nejenže napomůže tomu, aby se návštěvníci drželi vaší značky, ale také aby ji doporučili ostatním. To vám poskytne větší autoritu jako značce a obchodní vedení, což vám pomůže neustále růst.

Dárky

Obsah není omezen na psaní článků, soutěže a aplikace, ale dovoluje mnohem více. Dárek je také silnou formou obsahu, která napomáhá vašemu publiku, aby bylo věrné vaší značce.

Nabídka dárků pro věrné zákazníky při příležitostech jako jsou Vánoce, výročí značky nebo dokonce osobní dárky k narozeninám jsou výborným tahákem na lidi. Tento přístup zkrátí vzdálenost mezi zákazníkem a značkou, a lidé nebudou vaše stránky navštěvovat jenom jako věrní fanoušci, ale budou informace o vás a vaší značce šířit dál.

Příručky a návody

Další běžná forma obsahu, která může výrazně zvýšit povědomí o značkách a prodej nabízených produktů a služeb. Příručka by měla být založena na „problémových bodech“ obchodní činnosti nebo by měla odpovídat na jejich otázky.

Díky tomu budou moci cíloví zákazníci nejen číst a stahovat příručky, ale také sdílet a diskutovat na různých komunitních fórech a blozích, což zajistí návštěvnost a zpětné odkazy na internetové stránky.

Obrázky

Obrázky jsou silnou formou obsahu, na kterou většina lidí příliš nedbá. Důvodem, proč jsou obrázky tak mocné, je fakt, že mohou být rychle vyhledány na Googlu či Seznamu a mohou být zobrazeny ve výsledcích pro určitá klíčová slova. Je doporučeno používat vysoce relevantní názvy a popisky obrázků, aby je mohli lidé přes vyhledávání najít.

Infografika

Podobně jako obrázky, infografiky jsou soubory, kde se informace zobrazují v grafickém formátu tak, že lidé podobného zájmu nejenže najdou informace snadno, ale zároveň je mohou sdílet s ostatními pomocí zkopírování a vložení kódu přístupného pod infografikou (ve většině případů).

Infografiky poskytují možnost prezentovat nejsložitější informace v grafickém formátu, který je cílovou skupinou snadno a zábavnou formou pochopitelný. Zároveň také povzbudí návštěvníky, aby šířili informace přes známé, což dopomůže představení vašeho podnikání v nových kruzích.

Průzkumy

V tomto případě mluvíme o jedné z nejsilnějších forem obsahu, prostřednictvím které vám vaše cílová skupina bude důvěřovat a stane se příznivcem vašeho podnikání i vaší značky. Cílem je vymyslet racionální otázky a průzkum týkající se aktuálních témat vašeho oboru podnikání a zpřístupnit vše zdarma.

Závěrem

Výše zmíněné typy obsahového (content) marketingu patří mezi nejvýznamnější formy obsahu, které mohou pomoci vytvořit cílové publikum kolem vaší značky a přeměnit je ve skutečné fanoušky a zákazníky. Existuje několik složek, které by značka měla mít, aby mohla využívat výhod content marketingu, jako např. jistá úroveň transparentnosti, kvalitu svých produktů a služeb, bez nichž by nebylo reálné udržet zákazníka kolem své značky v delším časovém horizontu.

www.tvorba-internetovych-stranek.cz