Co je SEO?

Publikováno: 04 Říjen 2012 | Rubrika: Internetový marketing, SEO (optimalizace webu)

Co je SEO

SEO je obor internetového marketingu, který se zabývá vytvářením a upravováním webových stránek tak, aby jejich hodnocení od vyhledávačů bylo co nejlepší. Dobré hodnocení webu pomůže tomu, že ho vyhledávač umístí na přední pozice ve vyhledávání. Špatné hodnocení přinese opak, tedy snížení pozice webu. Hodnocení je důležité zejména proto, aby stránky našel uživatel internetu po zadání klíčového slova do vyhledávače. Součástí SEO je um, jak přivést návštěvníka ke konverzi, tedy k nákupu, objednávce nebo poptávce.

Jak SEO rozdělujeme

Optimalizace webu se rozděluje na on-page a off-page faktory.

On page faktory

On-page faktory jsou především texty, vzájemné linkování stránek mezi sebou, anchor text, stylistika a sémantika textu. Jde tedy o veškerý obsah zveřejněný na webových stránkách.

Off page faktory

Off-page faktory jsou elementy, které ovlivňují kvalitu webu zvenčí. Jedná se především o odkazy vedoucí na danou doménu, ale také například o denní návštěvnost webu.

  • Kombinací a optimalizací obou faktorů můžete dosáhnout toho, že váš web se bude nacházet na předních pozicích ve vyhledávačích.

Co SEO vyžaduje

SEO je kontinuální, tedy stálá a průběžná práce. Nelze si myslet, že se jedná o jednorázovou akci. V případě optimalizace nekonkurenčních slov možná ano, ale pokud se jedná vysoce konkurenční klíčová slova, jedná se o neustálý boj s jinými weby.

SEO je jako květina. Musíte nejdříve zasadit kvalitní semínko a čekat až vykoukne na svět. Až spatří světlo světa, je třeba se o kytičku pravidelně starat, zalévat ji, dávat jí živiny, zastřihávat ji, likvidovat sousedící plevel a budovat její silnou kořenovou strukturu. Stejně tak je tomu u optimalizace webu. Kvalitní, propracovaná a promyšlená strategie je základ úspěchu. Mluvíme například o analýze klíčových slov vhodných pro daný záměr, tvorbě struktury a textů stránek apod.

Až se SEO projeví

Až se projeví první znatelné výsledky ve vyhledávání, je třeba je udržovat a neustále posilovat, aby výsledky ve vyhledávačích byly co nejlepší. Důležité je také, vyhledávat nová klíčová slova a optimalizaci webu vyhodnocovat.